Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zajímalo by mne jak může banka získat z Centrální evidence obyvatel jiné údaje než jsou na aktuálně platném občanském průkazu? Od doby co se OP vydávají ve formě karty jsou údaje na OP přebírány z Centrální evidence. Pokud tedy přijdete na úřad s požadavkem na jakoukoliv změnu (např. změna trvalého bydliště, stavu, ...) tak je požadavek nejprve zapsán do Centrální evidence a na základě této změny vydán nový OP (s údaji stejnými jako jsou uvedeny v Centrální evidenci).

Tedy stav kdy data nesedí by se mohl stát pouze v případě, že se někdo prokazuje starým OP (ale ten je při jeho výměně za nový úřadem odebrán a při odběru poškozen - viz známý ustřižený roh) a nebo kradeným OP.

0 0
možnosti

Užitečný blogR^. Působím v oboru a podotkl bych toto:

To, co popisujete, se opravdu děje a je třeba si na to dát pozor. Doslovně vzato na to banky žádné právo nemají, případný budoucí spor vyvolaný druhým z manželů je problém banky a paušální prevence formou "bankovní lidové tvořivosti" v oblasti práva je nezákonná. Na druhé straně jsou banky stát ve státě, zákony si pitvoří podle svých interních potřeb a již řadu let na úrovni poboček nemají žádné kompetence, fungují ryze byrokraticky a ještě hůře, než úřady. Klient si ovšem na nich nic nevezme a pokud nevyhoví tomu, co banka chce, úvěr zkrátka nedostane, tak jak píšete.

Občas ovšem dochází k vysloveně absurdním situacím - kupříkladu manželé nejsou rozvedení, ale nežijí spolu a druhý z manželů je trvale v zahraničí a nekomunikuje. Nebo je ve vězení, má cizí státní občanství a propadlé doklady.

Setkal jsem se i s opravdovou stupiditou, konkrétně ze strany ČS, která s odkazem na ochranu společné domácnosti požadovala souhlas druhého z manželů s prodejem pozemku ke stavbě RD!:-). Zajímavé je, že ČS mezitím dala poněkud "zpátečku" a zpravidla se spokojí s čestným prohlášením prodávajícího. Tuto praxi by podle mého měly uplatňovat všechny hypoteční banky.

0 0
možnosti
  • Počet článků 52
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 769x
prostě já, www.naucimte.online

Seznam rubrik