Chci cestovat a poznávat svět, ALE mám omezený rozpočet

25. 01. 2023 11:20:30
"Ty zas někde lítáš?" "Já bych si tak strašně přála se aspoň jednou za život podívat k moři, do Říma nebo třeba do Benátek, ale na to já se svým platem můžu zapomenout, to se mi nikdy nesplní." PROČ? Ptám se já...

"Ty zas někde lítáš,ty se tak máš!" Tohle slýchám posledních deset let s železnou pravidelností od téměř většiny svých přátel a známých. Spousta z nich nikdy nebyli jinde než u moře v resortu s cestovkou, spousta z nich nikdy nedojela ani na Lipno.

Je to špatně? Nutně ne, pokud si takto nepostesknete i vy, pokud vám život za českými humny naprosto stačí a vyhovuje a netoužíte po tom si dát kafe s výhledem na Colosseum. Je naprosto v pořádku být spokojený se svým životem, který má pro nás nějaký smysl, který třeba pro někoho jiného by byl pustý a prázdný.

Ale co když chceme od života víc? Co když nám rybník za městem nestačí a kafe z automatu v Lidlu nechutná stejně jako na stojáka v Miláně? Co když to aspoň chceme zkusit? Častý argument jsou peníze.

Peníze, málo peněz, drahé ubytování, letenky, co tam budeme jíst, vstupy na všechny atrakce jsou předražené atd. Ano, bez peněz do hospody nelez. Ale! V lednu jsem byla s kamarádkou v Římě. Jelikož jsme letěly mimo sezonu, letenka zpáteční stála 1200,- to byl prvopočáteční náklad několik měsíců dopředu. Když je u přepravce, většinou nízkonákladovka typu Ryanair, Wizzair, akce, dají sehnat letenky i kolem 500,- zpáteční, jen číhat, nebo si nastavit notifikaci. Doporučuji zkusit i aplikaci zaleť si, kde informují o aktuálních slevách do destinací napříč všemi leteckými společnostmi. Když si nastavíte sledování, tak vám pak jednotlivé akce chodí upozorněním do mailu nebo do telefonu. Letenka do Barcelony teď byla za 1800,- zpáteční. Když ji koupíte s předstihem, tak vás 1800,- "nezabije", když další výdaj bude až třeba za tři měsíce.

Ubytování, další výdaj spojeny s cestováním. Tady bych napsala pouze toto. Záleží, jak moc jste nároční. Když jsme s kamarádkou uvízly na letišti v Dublinu a uletělo nám letadlo, tak jsme jednu noc strávily u holčiny, která se nám ozvala prostřednictvím skupiny Češi a Slováci v Dublinu s tím, že jsme jí koupily čokolády a pozvaly na kafe a byl z toho úžasný večer plný vykládání a zážitků. Pokud cestujete v létě, dá se využít i kempy, které jsou většinou v blízkosti velkých měst naprosto na dosah. Já jednou spala nad Veronou v kempu, takový krásný výhled jsem viděla v životě málokrát. Nebo hostel. Už jste někdy zkusili bydlet v hostelu? Jaký je rozdíl mezi hotelem a hostelem? Zpravidla má společné sociální zázemí a většina z nich nemá single room ani double room, ale sdílený pokoj s dalšími lidmi. Spí se na patrových palandách a většinou jsou zde ubytováni mladí lidé a turisti. Třeba v Barceloně jsem byla mimo sezónu ubytovaná v hostelu na pláži 5 nocí za 2500,- úplně na pláži. Jen jsem se protáhla a deset kroků na pláž. Není to pro každého, ale kdo se bojí, nesmí do lesa.

A snídaně (toast, máslo, džem a cornflakes)a byla za 2 eura. A co jídlo? Opět záleží na co jste zvyklí a jak moc jste nároční. Na každém rohu v každém městě jsou bistra, bufáče, fastfoody stejně jako v ČR. Ceny většinou nejsou vyšší a když, tak zanedbatelně. Nemusíte nutně jíst v restauracích a když, tak na okrajích, nikoliv v historickém centru. A co ty památky?

Když už tam jsem, tak bych něco chtěla/chtěl vidět ne? Řeknu vám tajemství. Většina měst má první nebo poslední neděli v měsíci vstup na většinu památek (nebo alespoň muzeí) zadarmo. Není třeba nic bookovat, jen si to vyhledat. Navíc pokud chcete opravdu vidět něco, co je pro dané město typické, doporučuji si vybrat třeba jen jednu věc a do té zainvestovat. Přes tripadvisor si najdete hodnocení jednotlivých památek, tzv. must have nebo must see a aspoň jednu bych si dopřála. Spousta památek je nádherných a dostupných i zvenku a pro mě třeba byla Casa mila v Barceloně se vstupným tehdy 22 euro zklamáním a už bych tam nikdy nešla. To radši dám na tripadvisor a půjdu do Casa batlló znovu.

Když byste rezervovali ubytko přes booking s předstihem, pravděpodobně můžete mít i slevu nebo chytnou akci i na hostel.Takže 1.měsíc škudlím na letenky, 2.měsíc škudlím na ubytko a další měsíc letím a už jen "jím" a užívám si kapesné s sebou. A co jazyková bariéra? Jó to je další otázka a zajímavé téma.

Když neumím ani kvoknout tak mám seděli na zadku nebo nejlépe někde v resortu a být pořád na stejné pláži? Nemyslím si. Existují aplikace do našich všudypřítomných telefonů, do kterých kvoknete česky a ono se to přeloží do požadovaného jazyka a vy to jen pustíte. Navíc máte strach, že se ztratíte? Na to řeknu jen- googlemaps a jakákokoliv navigace. A i kdyby, tak co? Tak si nastavíte navigací a když ani to ne, někoho zastavíte, ukážete mu obrázek a tváříte se zoufale. Většina turistů, kteří jsou milí, nikdy nebudou odmítnuti a místní vás občas dovedou až přesně tam, kam potřebujete.

Víte, co se mi několikrát už podařilo? Zapomenout peníze na hotelu a došel mi

benzín, píchla jsem kolo, vykradli mi auto v Itálii, uletělo mi letadlo tuším 3x nebo 4x a vždycky jsem to nějak přežila, vyřešila a dodnes na to vzpomínám. Tak pokud máte nějaký sen, tak nemusíte jezdit jen prstem po mapě nebo navigací a koukat se na obrázky na googlu. A pokud i přesto váháte, klidně mi napište. Ve většině hlavních měst Evropy jsem byla nejméně jednou a procestovala jsem většinu evropských zemí. Ráda poradím. Tak vám přeji, abyste se nebáli otevřít křídla a rozletět se, kamkoliv, kam to vaše srdce táhne.

Autor: Eliška Grecman | středa 25.1.2023 11:20 | karma článku: 24.55 | přečteno: 759x

Další články blogera

Eliška Grecman

Když cestuješ s chlapem…vol.1

Tak jsem se rozhodla pro pobavení popsat zážitky z cestování s mým mužem, někoho možná pobaví, někoho pobouří, ale nic jsem si nevymyslela, ani obzvlášť nijak nepřikrášlila. Možná trošku :-)

22.8.2023 v 14:34 | Karma článku: 22.08 | Přečteno: 944 | Diskuse

Eliška Grecman

Všechno je maňana, take it easy a don 't worry aneb možná si to sami komplikujem

Určitě jste už slyšeli o jižanské pohostinnosti, kontaktnosti, jejich siestách, ale i laxnosti. Nevím, zda je to dáno těmi vedry, ale rozhodně se nepředřou. Ale co když jejich způsob života má něco do sebe?

13.2.2023 v 20:32 | Karma článku: 20.10 | Přečteno: 637 | Diskuse

Eliška Grecman

Mimo sezónu a mimo turisty, aneb co se může stát, když jedete na vlastní pěst mimo davy

Jezdíte vždy a všude s cestovkou a sami jste se nikam neodvážili a zvažujete? Anebo jezdíte i sami, ale vždy v létě nebo nejpozději na podzim po hlavní sezóně? pojďme se podívat na pár věcí, na které lze narazit

5.2.2023 v 19:32 | Karma článku: 22.88 | Přečteno: 684 | Diskuse

Další články z rubriky Cestování

Jan Vaverka

Bolívie - 7. díl: Na skok do Bolivijské Amazonie

Sto kilometrů vzdušnou čarou a jste z La Pazu v Amazonii. Ti odvážnější rovnou po silnici smrti. Je to kousek, ale zase takový fofr to není.

29.3.2024 v 8:20 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 54 | Diskuse

Martin Faltýn

Letos jako před rokem - Malajsie a navíc Thajsko

Rok se s rokem shledal a nikdy bych nevěřil, že prakticky po roce se znovu podívám do Malajsie a letos také, prvně v životě, do Thajska. A protože dvakrát do stejné řeky opravdu nevstoupíte, věřte mi - bude o čem psát.

29.3.2024 v 8:08 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 76 | Diskuse

Klára Žejdlová

Italské Velikonoce? V mých vzpomínkách to jsou přátelé, rodina…a obžerství

I když to obžerství bylo prokládané dlouhými procházkami. Aby nám vytrávilo. A abychom nasbírali ingredience pro další vaření...

27.3.2024 v 14:48 | Karma článku: 20.13 | Přečteno: 495 | Diskuse

Miroslav Semecký

Nacházíte ve Španělsku? Používáte aplikaci Telegram? Zpozorněte!

Oblíbená komunikační aplikace ve Španělsku končí. Bude vypnuta (zablokován přístup) v řádu několika následujících hodin. Soudce Národního soudu Santiago Pedraz vydal rozhodnutí, ve kterém nařizuje mob..

23.3.2024 v 17:51 | Karma článku: 17.13 | Přečteno: 584 | Diskuse

Jan Vaverka

Bolívie - 6. díl: Den v La Pazu

La Paz je město jako žádné jiné. Dvoumilionová aglomerace sahající až nad 4000 metrů nad moře, ulice jsou strmé, propojené lanovkami, a kolem obrovská kulturní a sociální diverzita.

22.3.2024 v 8:20 | Karma článku: 16.59 | Přečteno: 234 | Diskuse
Počet článků 52 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 758

prostě já, www.naucimte.online

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...